19.01.2019

Какво може да научите от конкуренцията

В този постоянно променящ се свят, конкуренцията във всяка сфера е твърде голяма. Как да се поучите от конкуренцията и да останете на повърхността, като през цялото време да измисляте нещо ново и да сте различни, това е цел, към която всеки бизнес мениджър трябва да се стреми. Има много успешни бизнесмени, които отдавна са открили тайната на успеха, а заимствайки малко от техния опит всеки един може да се поучи.

Те винаги знаят как да накарат служителите си да работят добре и да продават, така, че клиентите да ги потърсят или да ги препоръчват на свои познати.

Ето и една част от въпросите, на които може да се спрете, преди да започнете да действате по същността на вашия бизнес план:

Носят ли вашите клиенти допълнителен бизнес или се двоумят да ви препоръчат – ако един клиент спре до там след покупката, значи нищо не сте направили. Идеята е не само да остане доволен от покупката, но и да я препоръча на свои познат. Така далеч ще се разминавате от приказката за гъсениците, които ходят една след друга, като всяка следваща смята, че само първата знае къде отива. Запомнете, че само онзи, който е по-различен от останалите е препоръчван.

4 основни принципа на човешки емоции

Съществуват 4 основни принципа на човешки емоции те са, както следва: страх, гняв, тъга и радост. Всички съпровождащи чувства са само различни производни. Така например, ако бъдем спрени от катаджия, у нас бушуват различни чувства, но водещите са страх и гняв.

Тъжният клиент няма да ви препоръча, нито страхливият. Ядосаният клиент ще говори много за вас, но не хубави, а негативни неща. Щастливият клиент ще препоръча, но уви не всеки доволен клиент го прави и невинаги.

Всеки клиент се страхува

В началото на всеки разговор, всеки клиент се страхува. Страховете на потенциалния клиент са насочени към – парите му, към неправилно взети решения, към човека насреща (в случая търговеца) и от факта да ви препоръча, защото не знае, как биха го приели отсрещната страна.

Ако искате да сключите успешна сделка, трябва да успокоите страховете у клиента си, а такива може да са предизвикани от няколко неща – неувереност, нервност, която силно личи, неподходяща визия, създаване на впечатление, че сте ангажирани с други мисли или имате нерешени проблеми. В този случай може да заприличате на огнеборец, който се мъчи да гаси огъня с бензин. Тогава едва ли някой ще ви се довери да му продадете нещо, в което вие самите не изглежда, че вярвате. Най-малко да угасите разпаления страх у клиента.

Заключение

Oпитът показва, че уверените хора привличат повече потенциални клиенти. Те знаят как да привлекат клиента с усмивка на лице, защото знаят, че ще спечелят от него, ако успеят да „му влязат под кожата“. Конкуренцията може да ви научи на много повече от това, което някога сте предполагали. „Откраднете“ от нейни грешки и успехи, но не „копирайте“, бъдете естествени и себе си!


Kак да повишиш процента на сделки от постъпващи запитвания по интернет

Facebook Коментари

Антон

Антон

Здравейте, казвам се Антон. Имам късмета да работя това, за което съм мечтал и да развивам хобито, които обичам. През седмицата работя в офис и помагам на хората, а през уикендите обичам да се гмуркам, да изследвам морския живот, да се чувствам свободен във водата, да бъда независим от всичко, което се случва на повърхността. Обожавам също да пътувам по света, да се гмуркам в различни морета и океани и да срещам нови хора. Този блог е мястото, в което мога да говоря за ежедневните неща от живота ми, както и за малките чудеса, които ме радват. Това е моето място за бягство от истинския свят!